Ce este TABLETA GRAFICĂ?
Tableta grafică a schimbat arta și a dus la apariția unui nou curent – artă digitală.
Prin funcționalitățile sale, tableta grafică permite, cu ajutorul unui pix special, desenarea în același fel în care ai folosi creionul pe hârtie. Avantajele utilizării sale sunt multiple deoarece permite mișcări mai sigure a mâinii ce vă permite o exprimare complexă a creativității.

Ofertele de tablete grafice de pe piață sunt numeroase și de multe ori consumatorii nu știu ce model să aleagă, astfel încât să fie satisfăcuți de alegerea lor. De aceea, pentru a putea face alegerea potrivită nevoilor individuale, vă prezentăm principalelor criterii de care trebuie să țineți cont atunci când vreți să achiziționați cea mai bună tabletă grafică pentru dumneavoastră:
CARACTERISTICI TEHNICE
1. Dimensiune și greutate
Dimensiunea tabletei grafice potrivită pentru dumneavoastră depinde în mare măsură de modul în care o veți folosi, dar și de bugetul avut la dispoziție pentru această achiziție.
Astfel, dacă portabilitatea sa este mai importantă pentru dumneavoastră, alegeți modele de dimensiuni mai mici și cu greutate mai mică.
Dacă partea grafică a tabletei e cea importantă, îndreptați-vă atenția spre modele cu dimensiunea ecranului echivalentă cu formatul foii digitale pe care ați deschis-o în programul de desenare sau editare cu care sunteți obișnuiți să lucrați.
Dezavantajul în ceea ce privește dimensiunea este acela că modelele mai mari sunt mai scumpe, fără a fi neapărat mai performante. Așadar plătiți mai mult strict pentru dimensiune și nu pentru performanța acestora.
Un ecran de dimensiuni mari este cu siguranță opțiunea principală pentru un desenator digital profesionist, dar pentru ceilalți există alternative.
În cazul tabletelor grafice rezoluția este notată cu LPI și cu cât aceasta este mai mare cu atât mai performantă este tableta grafică. Tabletele grafice mari, au în general și o rezoluție mai mare și vei observa că diferențele de rezoluție dintre tabletele de aceeași dimensiune, dar brand-uri diferite, sunt neînsemnate.
Vă prezentăm câteva tipuri de tablete de dimensiuni diferite / cu display sau non-display:




2. https://tabletegrafice.ro/shop/tablete-grafice/xp-pen-artist-12-pro/
3. https://tabletegrafice.ro/shop/tablete-grafice/xp-pen-artist-13-3-pro/
2. Tipul de creion (stylus)
Creionul digital, numit și stylus, este instrumentul cu care se desenează efectiv pe tableta grafică. Deoarece aceste două dispozitive trebuie să funcționeze în tandem, este bine să vă asigurați că investiți într-un stylus de calitate pentru a obține rezultatele așteptate.
Tipuri de Stylus:
Stylus-urile cu baterii – sunt mai robuste deoarece conțin și bateriile; de aceea trebuie să aveți la îndemână baterii de rezervă în caz că cele pe care le aveți în pix se descarcă neașteptat.
Stylus cu acumulator reîncărcabil – acest dispozitiv se încarcă în același mod în care vă încărcați tableta sau telefonul. Dacă rămâneți fără baterie va trebui să găsiți o sursă de electricitate la care să îl conectați înainte să începeți să desenați din nou. Sunt mai suple și mai ușoare, de aceea mulți artiști le preferă.
Stylus wireless – funcționează cu o tehnologie bazată pe unde electromagnetice ce transferă energia direct de la tabletă. Nu este nevoie să îl încărcați vreodată și este cea mai nouă tehnologie de pe piață.
3. Butoane programabile
Tabletele grafică de calitate vă permit să setați butoane pentru a performa anumite sarcini specifice mai rapid. Puteți programa care sunt funcțiile pe care vreți să le îndeplinească. Aceasta opțiune este deosebit de practică mai ales atunci când lucrați acțiuni repetitive.
Numărul de butoane pe care le puteți programa pe tabletă sau pe stylus, variază de la model la altul, intre 3 si 12 butoane.

4.Funcții și opțiuni suplimentare
Ecran multi-touch – vă permite să accesați unele funcții specifice, precum scroll sau zoom folosind degetele.

Stand portabil – util în munca propriu-zisă cu tableta, pentru că o ține ușor înclinată, permițându-vă să vedeți mai bine ce lucrați.

Cablu USB – necesar pentru conexiunea la PC.
Husă – protejează tableta de zgarieturi și praf. Practică atât la birou cât și dacă doriți să o luați în călătorii.
Vârfuri de schimb – până ce suprafață se va obișnui cu acțiunea creionului grafic, vârful acestora se va toci, ceea ce va însemna că va trebui să le înlocuiți la un interval de timp.

HUSĂ PROTECȚIE
Sensibilitatea stylus-ului
* la presiune – această caracteristică vă permite să faceți linii mai groase sau mai subțiri, să controlați intensitatea culorii, gradul de opacitate, dar și amplitudinea instrumentului folosit. În plus, vă permite ca în editarea de fotografii să controlați mai bine estomparea sau ștergerea detaliilor nedorite sau să editați umbrele.
Cu cât o tabletă grafică are mai multe puncte de presiune, cu atât este mai performantă tehnic.
Pe piața găsiți tablete grafice cu praguri de presiuni cuprinse între 200 și 3.000 și evident alegerea dumneavoastră depinde de nevoia dumneavoastră personală de utilizare a acesteia, dar și de bugetul pe care sunteți dispuși să-l utilizați în achiziția lui.
* la înclinare – se referă la măsura în care tableta percepe unghiul de înclinare dintre creion și suprafața de lucru. Aceasta vă permite să creați linii cât mai naturale într-un program care recunoaște sensibilitatea la înclinare. Majoritatea creioanelor digitale sunt dotate cu sensibilitate la înclinare, însă verificați sfera de unghiuri pe care pixul o poate detecta.
Dacă aveți de făcut doar desene și schițe digitale, nu este obligatorie să utilizați această funcție. Dacă însă practicați caligrafia, atunci aveți nevoie de un pix și o tabletă cu o bună sensibilitate la înclinare.


”Îndrăznește…creează!”
Echipa tabletegrafice.ro
Comentarii